كميته ويژه برای بررسی مشكلات ارزی فاوا تشکیل خواهد شد

باتوجه به مشكلات ارزي فعالان حوزه فاوا رييس كميسيون ICT اتاق بازرگاني ايران پيشنهاد تشكيل كميتهاي ويژه را مطرح كرد كه با موافقت نصراله جهانگرد معاون نوآوری وزير ارتباطات همراه شد.
به گزارش روابط عمومي فدراسيون ICT اتاق بازرگاني ايران، جلسه كميسیون ICT اتاق بازرگاني با حضور نصراله جهانگرد معاون نوآوری وزير ارتباطات و نمايندگاني از سازمان توسعه تجارت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اعضای کمیسیون و فعالان بخش خصوصي حوزه فاوا برگزار شد.
در اين جلسه محمد رضا طلايي رييس كميسيون فاوا اتاق بازرگاني ايران با اشاره به بحرانهاي موجود براي فعالان حوزه فاوا به دليل نرخ ارز و نحوه انتقال آن گفت: بانك مركزي با ارايه و طرح سامانههاي مختلف ميخواهد قيمت ارز را كنترل كند اما همچنان صادركنندگان و واردكنندگان حوزه فاوا با مشكلات فراواني در اين خصوص روبهرو هستند.
وی ادامه داد: در حوزه فاوا لااقل تاكنون اخباری منتشر نشده كه نشان دهد قرار است براي حل مشكلات ارزي فعالان اين حوزه اقدام ويژهاي انجام شود. خصوصا در بخش سختافزاري شاهد خواب اجناس در گمرك و تحميل هزينههاي اضافي به واردكنندگان هستيم. لذا پيشنهاد ميكنم در حوزه ICT نيز يك كميته ويژه براي آشنايي وزارتخانههاي مربوطه تشكيل شود تا دغدغههاي حوزه فاوا با صداي بلندتري منتقل شوند.
وي افزود: كميسيون ICT اتاق بازرگاني ايران اين قابليت را دارد كه با تعامل با وزارت ارتباطات اقدامي را براي رفع اين مشكلات به انجام برساند. همچنين كميسيون فاوا اتاق بازرگاني در زمينه استارتاپها نيز آمادگي همكاري با وزارت ارتباطات را دارد.
طلايي گفت: سال گذشته ما در كميسيون ICT اتاق بازرگاني 6 طرح را براي بررسي نقش ICT در اقتصاد ايران ارایه کردیم كه قرار شد با هماهنگي اتاق، همايشي براي معرفي نقش ICT در اقتصاد ايران برگزار كنيم. همچنين براي معرفي فاوا به سایر تشكلهای اتاق نيز دورههای آموزشي گذاشته شده است. در زمينه ورود استارتاپها به بازارهاي جهاني هم سال گذشته و هم امسال اقداماتي انجام شده و امسال براي حضور 27 مجموعه در نمايشگاه جيتكس اقداماتي انجام صورت گرفته است و سعي كردهايم با محوريت اتاق در نمايشگاه جيتكس حضور داشته باشيم.
در ادامه اين جلسه نصراله جهانگرد با اشاره به مشكل تعدد مجوزها در كشور گفت: بيشترين تعداد مجوزها مربوط به مجوزهاي حوزه كسب و كار است. همچنين براي توليد داخل و صادرات چيدمان لازم صورت نگرفته است اما اگر قصد واردات وجود داشته باشد مشكل خاصي وجود ندارد كه اين امر مطلوب نيست.
وي افزود: در حال حاضر بازار دارد دگرديسي كامل ميكند و اين امر در اندازههاي توليد تاثير عميقي داشته و شكاف توان توليد بسيار بالا است. براي مثال در بازار ICT اگر چه شايد حدود 3 ميليون گوشي وارد ميشود اما مشخص نيست سهم بازار ايران را چه كسي كنترل ميكند. در خيلي كشورها رجيستريشن از طريق باندلينگ انجام ميشود چرا كه وقتي باندلينگ باشد ميتوان ميزان واردات و سهم توليد داخل را كنترل كرد اما ما اين مدل را نداريم. بنابراين رگوليشن منطقي در سهم بازار نميشود هرچند شايد رجيستري از منظر دولت باعث افزايش درآمد شده باشد اما گام بعدي بايد باندلينگ باشد و بايد مسايلي همچون امكان نصب اپهاي ايراني روي گوشيها ديده شود.
جهانگرد ادامه داد: دگرديسي بازار فاوا پيش روي ما است و اگر تا پيش از اين سهم سختافزار در بازار بيشتر بوده، امروز سهم نرمافزار در حال پيشي گرفتن است. از سوي ديگر نبايد فراموش كرد فارغ از مجادله بينالمللي كه بر بازار ايران اثر ميگذارد در زمينه ماليات، مجوزها و موارد ديگر نيز مشكلاتي وجود دارد كه اميدواريم اين مشكلات احصا شده و در حل آنها مشاركت داشته باشيم.
جهانگرد با اشاره به موفقيتهاي حوزه ديتا در كشور گفت: وقتي منابع بودجهاي دولت محدود ميشود حوزه كسب و كار هم افول ميكند اما پلتفرم ديتا باعث شده كه اين حوزه تا حدودي مستقل عمل كند لذا بهتر است تا حد ممكن دولت در اين حوزه ورود نكند.
وي همچنين موافقت خود را با طرح رياست كميسيون فاوا اتاق بازرگاني براي تشكيل كميتهاي جهت بررسي مسايل ارزي حوزه فاوا ابراز داشت.
جهانگرد در زمينه ارايه تسهيلات نيز خاطرنشان ساخت: در حال حاضر براي ارزيابي استارتاپها و SMDها قرار شده كه پس از انجام بررسي تسهيلات لازم را ارايه دهيم. همچنين نرخ بهره براي تحقيق و توسعه همواره كمتر در نظر گرفته ميشود و در خصوص وامهاي كه ميدهيم نيز نرخ بهره در استانها 2 درصد پايینتر از تهران است. توجه داشته باشيد ما نام تمام گیرندگان وامها را در سايتمان ميآوريم و از اين حيث كاملا شفاف عمل ميكنيم.
معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به مشكلات توليدكنندگان فاوا اضافه كرد: خيلي از شركتها هستند كه با وجود توليد و داشتن كيفيت مناسب به دليل وجود نمونههاي خارجي تمايلي براي خريد محصولاتشان وجود ندارد كه در صدد حل اين مشكل هستيم. علاوه براين در مساله حمايت از توليد در كارهاي هايتك هم در بخش تحقيق و توسعه و هم توليد و خريد كمك ميكنيم. از سوي ديگر در زمينه صادرات نيز برنامههاي حمايتي را در نظر گرفتهايم و قصد داريم هزينه شركت در نمايشگاهها و همايشها را تا حد ممكن پايين بياوريم.
جهانگرد در خاتمه گفت: تصور ميكنم مجموعه كميسيون ICT اتاق بازرگاني ايران فرصت طلايي و خوبي را ايجاد كرده و ميتواند فاوا را در شاخههاي مختلف اقتصادي جا بيندازد. در دنيا مرسوم است اگر حدود 40 درصد يك صنعت ديجيتال شد ميگويند آن صنعت ديجيتال شده و به نظرم كميسيون ICT ميتواند صنايع مختلف كشور را با فاوا و ديجيتالي شدن آشنا كند. لذا از آنجايي كه يكي از جاهايي كه ميتواند صنايع مختلف را با ICT آشنا كند اتاق بازرگاني است ما در اين زمينه آمادگي هر نوع همكاري را داريم.
مقاومت سازمان تنظيم در برابر مقرراتزدايي
در بخش دیگری از این جلسه، مظفر علیخانی معاون خدمات فنی و بازرگانی اتاق ایران با اعلام اينكه در كشور بيش از 7هزار قانون داريم كه بسياري از اين قوانين مربوط به فضاي كسب و كار است گفت: در هيات مقرراتزدايي در اين 6 سالي كه از فعاليت دولت ميگذرد ما موفق نشدهايم كه هيچ مجوزي را از بيش از دو هزار مجوز موجود لغو كنيم و سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي هم مقاومت بالايي در برابر مقرراتزدايي داشته است. لذا از دولت كه شعار شفافيت و تدبير دارد خواهش دارم كه به رفع موانع براي بخش خصوصي توجه كند.
وي افزود: از سوي ديگر در حوزه توليد قيمت تمام شده به دليل چالشهاي موجود بسيار بالا است و در خصوص مشوقها و حمايتهاي مالي نيز برخي ميتوانند از تمام خدمات بهرهمند شوند و برخي مورد حمايت صندوقهاي حمايتي موجود قرار نميگيرند.
معاون خدمات فنی و بازرگانی اتاق ایران در خصوص مشكلات ارزي نیز گفت: واقعيت اين است كه سياستهاي ناصواب ارزي كشور باعث شده كه بخش خصوصي پاكدست از گود خارج شده و برخي افراد سودجو وارد عرصه شوند و مسايلي مثل ارز 4200 توماني رانتي و هك سايت پيش بيايد. همچنين نبايد فراموش كرد ارز براي مواد اوليه كه لازمه توليد است اختصاص نيافته و خواهش ما اين است كه همه تصميمگيران در يك همافزايي به حل مشكلات موجود كمك كند.
پاویون رسمی جمهوری اسلامی ایران در سی و هشتمین نمایشگاه جیتکس با مجوز سازمان توسعه تجارت ایران در مهرماه سال جاری برپا میشود. 22/5/1397